Друштво учитеља општине Кула учествовало у организацији стручног скупа „РАЗВОЈ И ПРИМЕНА РАЧУНАРСКИХ ГОВОРНИХ ТЕХНОЛОГИЈА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК“

Друштво учитеља општине Кула у сарадњи са професором математике Бранком Лучићем из Средње стручне школе и ОШ “Вук Караџић” у Црвенки и нашом колегиницом учитељицом из ОШ „20. октобар“ из Сивца, учествовало је у организацији стручног скупа „РАЗВОЈ И ПРИМЕНА РАЧУНАРСКИХ ГОВОРНИХ ТЕХНОЛОГИЈА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК“ који је одржан 29. новембра 2019. у ОШ „20. октобар“ у Сивцу.
 
Аутор образовног пројекта Луграм, Бранко Лучић, је упознао присутне са најважнијим особинама пројекта и начином његове реализације у разредној настави, а затим је уследио је приказ активности са огледног часа “Рачунарска игра Луграм говорним наредбама на српском језику” који је, наша колегиница, учитељица, наставник реализатор пројекта, Снежана Лучић, недавно одржала у свом одељењу II-3. Снежана је присутним колегама представила све фазе огледног часа, истичући примарни циљ тих активности – учење ученика правилном изражавању. Посебан утисак на присутне су оставили приказ начина рада са ученицом оштећеног вида и аудио-видео записи са часа. Реакције ученика на комуникацију говором на српском језику са рачунарском апликацијом Луграм, учесници скупа су испратили са посебном пажњом и интересовањем.
 
Бранко Лучић је информисао присутне које су рачунарске технологије за српски језик коришћене за подршку раду рачунарске апликације Луграм. Реч је о TTS (Text-to-Speech) и ASR (Automatic Speech Recognition) рачунарским апликацијама за српски језик које развија и производи предузеће Алфанум из Новог Сада у сарадњи са Факултетом техничких наука Универзитета у Новом Саду.
 
У свом излагању на тему “Развој и примена рачунарских говорних технологија за српски језик”, по којој је стручни скуп и добио назив, професор Владо Делић је присутнима објаснио о каквим је технологијама реч, колико је комплексан поступак њиховог развоја, какве су могућности њихове примене и колико оне могу да помогну људима у послу и свакодневном животу. Посебан осврт професор је направио на тему говорних технологија као асистивних технологија и истакао колико говорне технологије могу помоћи лакшем свакодневном животу особа са инвалидитетом, њиховој социјализацији и образовању.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s